Gombrich Mester Művészeti Tanodája: Közösségi Mandala Festés

Gombrich Mester Művészeti Tanodája óriás közösségi mandalaszínezővel várja az Örömünnepre érkezőket. Fessük ki együtt a hűs fák árnyékában óriás mandalánkat, mely a békét, a közösséget, az alkotás és a teremtés örömét szimbolizálja. Püspök Anita üzenetének jóvoltából nem csak a színekben, formákban gyönyörködhetünk, hanem ezek jelentésében is elmélyülhetünk. Egyéni színezőkkel, mandala rajzolási lehetőséggel, örömmel látunk mindenkit a templom és a szomorú füzek árnyékában!

 

Bemutatkozó

 

Gombrich Mester Művészeti Tanodája 2015 augusztusa óta működik Veszprémben. Célja és feladata a veszprémi gyermekek és családok megszólítása, érdeklődésük felkeltése, ismereteik bővítése a klasszikus művészetek, kiemelten a képzőművészetek területén.

Heti rendszeres foglalkozásokon a 2015/2016-os tanévben egy kisiskolás csoportban az Agóra Városi Művelődési Központban zajlott a tanodai munka, általában 7 fővel. A Nemzeti Tehetségprogramnak köszönhetően egy 15 fős csoport vehetett részt térítésmentesen tanodai képzésen a Szilágyi Keresztény Iskolában. A tanoda első évében több bemutatkozó nyílt napon találkozhatott a nagyközönség a tanodával és velem, így az Agóra Nyárbúcsúztató programsorozatában, valamint a Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. jóvoltából a Kossuth utcán is. A város kulturális programkínálatát együttműködések keretében színesítette Gombrich Mester Művészeti Tanodája, szeptemberben a Petőfi Színház Évadnyitó nyíltnapján, valamint a Zongora Veszprémnek projekt Nyolckezes Zongorakoncertjén 2016 októberében, a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Térben berendezett kis Zongora Műhelyben. Veszprémi Turisztikai Nonprofit Kft. által szervezett őszi városi séta kísérőprogramjaként a História Hangvilla Kávéházban rendeztünk be gyermek alkotóműhelyt.

 

Örömünnep 2018 - Gombrich Mester Művészeti Tanodája: Közösségi Mandala Festés

 

A tél folyamán a tanfolyamoké és a Művészeti szülinapi zsúroké volt a főszerep, melyek alkalmával a szülinapozó gyermekek kreatív, művészeti alkotó foglalkozással kísérve ünnepelhetnek, játékosan és kötetlenül ismerkedve a klasszikus művészet alkotásaival. A tavaszt és a jó időt a Turisztikai Szezonnyitóval nyitottuk, kapcsolódva a remek kezdeményezéshez Gombrich Mester Művészeti Tanodája a Szilágyi Keresztény Iskola és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával óriás Festményszínezővel várta a családokat. A Veszprém ikonikus épületeit ábrázoló több mint 10 méter hosszú festővásznon újraszínezhették a gyermekek többek közt a Hangvilla, az Érseki Palota, a Petőfi Színház és a Laczkó Dezső Múzeum épületeit. Az éves munkát két kiállítással zártuk. A kiscsoportosok munkái a Szabadság téren mini ,,kirakatkiállításként” volt látható. A pályázati projektet nagy kiállítással zártuk, melyet két helyszínen (a Szilágyi Keresztény Iskolában, majd később a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér második emeleti kiállítóterében) rendeztünk meg. A nyári időszakban a tanfolyamok zárása után művészeti tábort tartottunk, ahol a résztvevők ellátogattak Veszprém kiállítóhelyeire, Tarczy István műtermébe, és az egy hét alatt ők maguk is elkészítették saját múzeumukat. A tanoda szülinapjait nagyszabású szoknyafestészeti akcióval ünnepeltük a Kossuth utcán, egy 5, majd 6 méter átmérőjű szoknyámra festhettek a gyermekek.

Együttműködések: Tavaszi Tekergő Veszprémi Tourinform: https://www.facebook.com/veszpreminfo/

Veszprémi Petőfi Színház I. Rátonyi Operettfesztivál: https://www.facebook.com/VeszpremiPetofiSzinhaz/

Kabóciádé: https://www.facebook.com/kabociade/

Idegenvezetők Veszprém: https://www.facebook.com/idegenvezetokveszprem/

 

Minden évben a tanév alatt heti rendszeres foglalkozásokat és művészeti szülinapi zsúrokat tartok.

Heti rendszeres órák:
Gombrich Mester Művészeti Tanodája megismerteti a diákokkal a művészet történetét, annak változásait, fejlődését; elméleti képzés során és alkotó feladatokkal. Minden foglalkozáson elkészítenek egy saját műalkotást, mely fejleszti vizuális kifejező tehetségüket, rajztudásukat, térlátásukat. A 24 alkalomból álló tanodai munka során az őskortól az izmusokig jutunk, korszakonként egy alkotót, alkotást, vagy műfajt kiemelve. A múzeumlátogatások során múzeumpedagógiai élményhez jutnak a gyermekek.

 

Bővebb információ és képek a tanodás életről:

http://www.facebook.com/gombrichtanoda

A program részletei:

Név:Gombrich Mester Művészeti Tanodája: Közösségi Mandala Festés
Hol:Gyerek-Tér
Időpont:Egész nap

Rendezvény információk:

Az Örömünnep Rendezvény 2019. július 20-án szombaton kerül megrendezésre Miskolcon.

Részletek később...